top of page

Kalp Hastalıkları 
Aklımıza Takılanlar - BLOG

  • Yazarın fotoÄŸrafıBaris Gungor

Kalp yetersizliği hastalığında diyetin önemi? Dikkat edilmesi gerekenler...

Güncelleme tarihi: 3 May 2022

Kalp yetersizliği, kalbin vücuda yeterli kanı pompalayamaması, neticesinde kan dolaşımının vücudun fiziksel ve metabolik ihtiyaçlarını karşılayamaması olarak tanımlanabilir. Sıklıkla kronik bir hastalıktır ve ömür boyu doktor takibi, ilaç kullanımı ve tabii ki yaşam tarzı değişikliklerine uyum zaruridir. Sağlıklı ve doktor önerilerine uygun beslenme, kalp yetersizliği tedavisinde çok önemlidir.

En başta gelen beslenme önerisi diyette alınan tuz miktarının azaltılmasıdır. Sofra tuzu, yani sodyum klorür (NaCl), vücutta su tutucu özelliğe sahiptir ve tuzlu gıdaların tüketilmesi vücutta Na artışına ve neticesinde ödeme (vücutta, akciğer ve iç organlarda sıvı birikimi) yol açabilir. Bu da hastalarda nefes darlığı, kilo artışı, karında şişlik olarak kendini gösterir.

Kalp yetersizliği hastalarının günlük tuz tüketimi 5gr altında olmalıdır (1 silme tatlı kaşığı kadar). Ancak tüketilen birçok gıda içinde tuz bulunduğu, bu nedenle özellikle paketli gıdaların içerdiği NaCl miktarının kontrol edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

Kalp yetersizliği hastaları için tuz tüketimi ile ilişkili öneriler şu şekilde özetlenebilir:

  • YediÄŸi yemeklere ekstradan tuz atmaması gerekmektedir.

  • Hastanın iÅŸlenmiÅŸ gıdalardan mümkün olduÄŸunca uzak kalması gerekmektedir.

  • Hastanın tuz içeren meÅŸrubatları tüketmemesi gerekmektedir.


Photo by Robina Weermeijer on Unsplash, Kalp hastalıkları, koroner arter hastalığı, siyami ersek, Istanbul, Kardiyoloji, kalp yetersizliği
Kalp yetersizliğinde diyet önerileri



135 görüntüleme0 yorum
bottom of page