top of page

Kalp Hastalıkları 
Aklımıza Takılanlar - BLOG

  • Yazarın fotoÄŸrafıBaris Gungor

Atriyal fibrilasyon nedir, tedavisi var mı?

Güncelleme tarihi: 9 May 2022

Atriyal fibrilasyon yaşla sıklığı artan kronik bir ritim problemidir. Toplumda inme yani felç vakalarının önemli bir sebebidir. Kalbin atriyumlarında (kulakçıklarında) kontrolsüz kaotik ritim gelişmesi neticesinde kalbin ventriküllerin (karıncıklarda) ritmik çalışması da bozulur. (Örnek video) Hastaların büyük bir kısmı kalbinde düzensiz atım şikayetiyle acile başvururlar. Ancak bazı hastalar bu ritim bozukluğunu hissetmezler ve uzun dönemde gelişebilen kalp yetersizliği, inme gibi komplikasyonlarla tanı alırlar. Aslında toplumda inme geçiren hastaların büyük bir kısmında altta yatan devamlı veya aralıklı atriyal fibrilasyon mevcuttur.


 

Tanı ne şekilde konur?

Elektrokardiyografide (EKG) atriyal fibrilasyon tanısı kolaylıkla konur. Ancak tedavide hangi yöntemin uygulanacağının karar verilmesi için kalbin ultrasonografisi (EKO), koroner anjiyografi gibi ek tetkikler sıklıkla gereklidir.

Tedavisi ne ÅŸekildedir?

Ablasyon tedavisi nedir nasıl uygulanır?



 

Atriyal fibrilasyon hastalarının en önemli ilaçları pıhtı önleyici ilaçlardır (antikoagülanlar). Kulakçıklardaki düzensiz ritm, kalbin düzensiz kasılmasına ve bazı bölgelerde kasılmanın bozulmasına yol açar. Neticesinde, kalbin sol kulakçığında pıhtı oluşumu felç açısından riske yol açmaktadır. Kalbin içinde pıhtı oluşmasını engellemek için bu hastalar ömür boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadırlar.





Kalp hastalıkları, koroner arter hastalığı, siyami ersek, Istanbul, Kardiyoloji, kalp yetersizliği
Kalp hastalıkları acil

91 görüntüleme0 yorum
bottom of page