top of page

Kalp Hastalıkları 
Aklımıza Takılanlar - BLOG

  • Yazarın fotoÄŸrafıBaris Gungor

Yumurtaya özür borcumuz var

Güncelleme tarihi: 3 May 2022

Artık, fazla kolesterol alımından endişe duymuyoruz, bizi daha çok endişelendiren ise sağlıksız yağ tüketimi. Biraz açmak gerekirse; tüm dünyada ve ülkemizde sağlık otoriteleri kolesterol içeren gıdaların (ki en önde yumurta geliyor) fazla tüketilmesinin kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığı ve günlük kolesterol tüketiminin 300 mg altında olması gerektiğini öneriyordu. 2015 yılından yayınlanan tedavi kılavuzları ise günlük kolesterol tüketimi sınırını kaldırmıştır. Yani yumurta kendini temize çıkarmıştır. Bunun en önemli sebebi, kolesterol ve yağ tüketiminin azaltılmasının, kalori ihtiyacını karşılamak için kişileri daha fazla karbonhidrat tüketmeye yönlendirmesidir. Fazla karbonhidrat tüketimi ise; kanda trigliserit yükselmesi, HDL-kolesterol düşüşüne ve uzun vadede obezite ve diyabet riskinde artışa yol açmaktadır. Yani kalp damar hastalıkları açısından riski arttırmaktadır.

 

Ancak, kalp damar hastalığı saptanan kişilerde yani kalp hastalarında sağlıklı

beslenme önerilerinin yanında ömür boyu kolesterol düşürücü ilaç tedavilerin kullanımının zorunlu olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

 

Peki kolesterol ve yağlar konusunda güncel bilgiler bize ne söylüyor;


Sağlıklı yağların tüketilmesi kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Doymamış yağ asitlerinden zengin yağlar sağlıklı kabul edilmektedir. Uzun lafın kısası, zeytin cenneti ülkemizde, 1. sırada kullanmamız gereken yağ zeytin yağıdır. doymamış yağ asitlerinden zengin diğer yağlar ise ayçiçek, mısır, soya ve kanola yağlarıdır.

Katı yağlar, tereyağı, margarin, kuyruk yağı ve transyağlar (fastfood tipi,hazır gıdalar, aburcubur yiyecekler), sağlıksız yağlar olup mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Özetle; sağlıklı besinleri, sağlıklı şekilde pişirip tüketirsek kalp damar sağlığımız açısından fayda sağlayabiliriz. Sağlıksız pişirme yöntemleri, gıdalardan fayda yerine zarar görmemize neden olabilir.

· Sağlıksız pişirme yöntemleri; kızartma, ızgara, tütsüleme, barbekü, fastfood tarzı

· Sağlıklı pişirme yöntemleri; haşlama, buğulama, fırınlama, güveçte pişirme

Yumurta, kolesterol, beslenme, Kalp hastalıkları, koroner arter hastalığı, siyami ersek, Istanbul, Kardiyoloji, kalp yetersizliği
Yumurta tüketiminin kalp hastalıkları ilişkisi

21 görüntüleme0 yorum
bottom of page